petak, 21. lipnja 2019.

Diplomatska blamaža Bosne i Hercegovine

Kada je krajem 2018. godine organizacija Save the Children objavila stravičan podatak da je u zadnje četiri godine u Jemenu od gladi umrlo 85 000 djece, niko od bosanskohercegovačkih stranaka niti političara nije reagovao, niti je osudio glavnog aktera sukoba Saudijsku Arabiju, koja je izvršila desetine hiljada vazdušnih napada na teritorij Jemena.
Međutim, kada je prije nekoliko dana objavljena vijest da je na teritorij Saudijske Arabije ispaljeno nekoliko raketa iz Jemena, što je za posljedicu imalo ranjavanje 26 civila, trojka iz Predsjedništva BiH se možda po prvi put složila oko nekog pitanja.

Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić su u ime Bosne i Hercegovine izdali saopštenje kojim “najoštrije osuđuju sve učestalije raketne napade iz Jemena na gradove i civilna postrojenja u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, koji rezultiraju stradanjima nedužnog civilnog stanovništva.” O stradanju jemenskog naroda koje je svakodnevno izloženo bombardovanju i blokadi od strane Saudijske Arabije, zbog čega je do sada od gladi umrlo oko 85 000 jemenske djece, Predsjedništvo BiH nije reklo ni riječi.

Površnom političkom posmatraču može izgledati čudno da je članovima Predsjedništva BiH ranjavanje 26 civila iz Saudijske Arabije važnije od smrti 85 000 jemenske djece.
Takvom posmatraču želimo objasniti da članovima Predsjedništva BiH, kao i drugim političkim strankama u BiH, nisu bitna 26 ranjena civila, kao što ih ne interesuje ni smrt 85 000 jemenske djece.
Ono što njih jedino interesuje su naravno pare, koje nažalost jemenska djeca nemaju. Ne samo da jemenska djeca nemaju novca nego čak nemaju ni hrane da jedu - zbog čega umiru od gladi. Zato Komšića, Dodika, Džaferovića i druge političare iz BiH, tragična sudbina siromašne jemenske djece ne interesuje.

Za razliku od jemenske djece, Kraljevina Saudijska Arabija raspolaže basnoslovnim količinama novca čije mrvice mogu dopasti Dodika, Džaferovića i Komšića i još neke političke stranke u BiH.

Naravno, da biste dobili novac morate nešto prodati, a problem je što je većina imovine Bosne i Hercegovine već rasprodata i uništena od strane bosanskohercegovačkih političara gdje su znatnu ulogu imali i sadašnji članovi Predsjedništva BiH.
Zbog toga su ovaj put Džaferović, Komšić i Dodik odlučili da prodaju obraz države Bosne i Hercegovine. Ono što je sigurno je da su obraz države prodali za sitne pare jer Bosna i Hercegovina nema nikakav uticaj u svijetu, tako da ovakva saopštenja nemaju značaj.

Ova saopštenja mogu samo pokazati bogatim zemljama da im je domaći politički establišment slijepo pokoran i uvijek spreman služiti za male pare, po cijenu gaženja svih moralnih normi i načela pravde i humanosti.

Nema komentara:

Objavi komentar