subota, 1. kolovoza 2015.

Usvojen je novi Zakon o radu

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska unija su napisali reformsku AGENDU i ponudile je BH političarima koji su je bezuslovno prihvatili. Naime, da bi ostali još neko vrijeme na vlasti, izabranim državnim funkcionerima je bio neophodan kredit od MMF-a i pristali su na sve uslove da bi ga dobili. Računica je jednostavna! Sadašnje vlasti će potrošiti kredit, a poslije će ga drugi  vraćati sa debelim kamatama.
Kako je i obećala svojim nalogodavcima, Vlada F BiH je odmah krenula u provođenje AGENDE. Njeno provođenje Vlada F BiH je apsurdno započela udarcem na prava radnika - koji su najmanje krivi za propast BH privrede. Udarac je izvršen novim Zakonom o radu F BiH. Umjesto da se udari od glave krenulo se od repa!
Prije usvajanja pomenutog Zakona kratko je trajala medijska kampanja tokom koje su nam premijer Novalić, te neki od armije ekonomskih analitičara (kojih po našoj slobodnoj procjeni ima otprilike trojica po glavi stanovnika) pokušali objasniti da je BH privreda potpuno uništena zbog toga što su radnici u BiH imali veća prava nego u drugim banana državama, kojima naša zemlja realno pripada.
Po njihovim ekspertskim stavovima,  spas za našu državu predstavlja donošenje novog Zakona o radu kojim će se radnicima konačno stati u kraj i ograničiti njihove privilegije koje su glavne kočnice razvoja domaće privrede.

Međutim, problem ove teorije je da domaća privreda - jeste potpuno uništena - ali ne zbog privilegija radnika.

NAŠA PRIVREDA JE UNIŠTENA JER VLASTI BiH NIKADA NISU ŠTITILE DOMAĆU PROIZVODNJU! Naprotiv! Nova „demokratska“ vlast je prihvatila slobodno tržište, cijelo vrijeme zastupajući interese stranog kapitala. Granice su širom otvorene za uvoz stranih roba i usluga, što guši domaće firme koje u takvoj situaciji ne mogu plasirati svoje proizvode na BH tržištu u dovoljnoj mjeri da bi opstale, a druge države, poput Evropske Unije, ne dozvoljavaju našim firmama plasman proizvoda na njihovo tržište pravdajući to neispunjavanjem evropskih standarda od strane naših proizvođača.
Pa zašto onda zaštita domaće proizvodnje nije predmet reformske Agende?

NAŠA PRIVREDA JE UNIŠTENA ZBOG PRIVATIZACIJE DRŽAVNIH PREDUZEĆA, za šta su opet odgovorne vlasti u BiH. Prvo su 1995.godine nelegalno oteli imovinu građana BiH pretvorivši društvenu svojinu u državnu. Time su sebi omogućili da nesmetano prodaju tuđu imovinu, dakle imovinu svojih građana. Privatizaciju državnih preduzeća su proveli brzo i nepravilno nakon čega su mnoga BH preduzeća propala jer su ih kupili stranački podobni i nekompetentni ljudi koji su izvukli njihov kapital i upropastili ih.
Pa zašto onda zaustavljanje privatizacije nije predmet reformske Agende? Naprotiv, prema Agendi rješenje za BH krizu je opet privatizacija i to jedinih preostalih domaćih visokoprofitabilnih preduzeća - BH Telecoma i Elektroprivrede.

NAŠA PRIVREDA JE UNIŠTENA JER JE BH VLAST PRIVATIZIRALA BANKE I UKINULA ZAVOD ZA PLATNI PROMET što za rezultat ima da novčanim tokovima sada upravljaju strani bankari i zarađuju ogromne pare od kamatnih stopa od kredita koje daju privrednicima, državi i građanima ove zemlje. Plate radnika se uplaćuju na njihove račune i strane banke njima raspolažu. Nadležnosti domaćeg Zavoda za platni promet sada vrše strane banke!
Pa zašto onda  predmet reformske Agende nije stvaranje pravnog ambijenta koji će ponovo uspostaviti i učiniti jakim domaći bankarski i finansijski sistem?

NAŠA PRIVREDA JE UNIŠTENA ZBOG NEPLANSKOG I KATASTROFALNOG OBRAZOVNOG (ŠKOLSKOG) SISTEMA TE NESTRUČNOSTI VELIKOG BROJA KADRA KOJIM RASPOLAŽEMO!
Pa zašto onda poboljšanje obrazovnog (školskog) sistema nije predmet reformske Agende?

NAŠA PRIVREDA JE UNIŠTENA ZBOG PREGLOMAZNOG I KOMPLIKOVANOG ADMINISTRATIVNOG SISTEMA U F BIH! Federacija i 10 Kantona, svi sa sa svojim ministarstvima, zakonodavnim tijelima, administracijom, preplitanjem nadležnosti  itd.
Pa zašto onda izmjena komplikovanog i skupog državnog uređenja nije predmet reformske Agende?

NAŠA PRIVREDA JE UNIŠTENA ZBOG MEĐUNACIONALNIH NAPETOSTI KOJE STALNO PODGRIJAVAJU DOMAĆI POLITIČARI I NJIHOVI MEDIJI !
Pa zašto onda nije predmet reformske Agende stvaranje Programa međunacionalnog pomirenja koji bi uticao da se stekne povoljna politička klima u BiH neophodna za buduća privredna ulaganja?

NE! Sve je ovo ostavljeno u stranu i prvo se udarilo na radnička prava. ZAŠTO?
Jedan od odgovora je da kapitalisti razvijenih zemalja /čije interese sprovodi MMF, Svjetska banka i zbog čijih interesa je formirana Evropska Unija/ te njihove domaće marionete, u radnicima vide glavno sredstvo kojim će zadovoljiti svoju glad za profitom. Zbog toga su napali prvo radnička prava tj. krenuli su od najmanjeg problema naše privrede, ali njima očito vrlo bitnog.
Interesantna je činjenica da nisu ukinuti i doneseni novi zakoni koji regulišu plaće i naknade funkcionera u FBiH, RS i Bosni i Hercegovini kojim bi bile ukinute plaće zastupnika i smanjene plaće funkcionera, te ostale privilegije koje uživaju po važećim zakonima.
Bilo bi logično, ako se već udara na prava radnika i njihove privilegije (koji su najmanje krivi za propast domaće privrede), da se onda, ako ne prije a onda bar istovremeno, ukinu i sve privilegije koje imaju zastupnici i funkcioneri u kantonalnim i entitetskim organima i institucijama na nivou Bosne i Hercegovine. Oni su članovi stranaka koje su dovele do propasti ne samo privredu BiH, nego kompletno naše društvo. Za posao običnog zastupnika u bilo kom parlamentu dovoljna je  završena osnovna škola, a odgovornost za glasanje ne postoji. Zbog čega onda da dobijaju tolike plate i druge privilegije?

Svjesni smo da je naša država u teškoj ekonomskoj situaciji, da je domaća privreda uništena, da domaći poslodavci imaju problema u poslovanju. Ali naglašavamo - najmanji razlog tome su dosadašnja radnička prava!
Svjesni smo da za izlazak iz realno teške situacije svi segmenti društva moraju biti spremni na odricanje, pa tako i radnici. Ali da Vlada i Parlament F BiH donesu Zakon o radu kojim se ukidaju radnička prava iz Kolektivnog ugovora, a ostave sebi privilegije koje imaju po Zakonima o plaćama i naknadama funkcionera u F BiH je nemoralno i nepravedno, a svakog radnika i normalnog čovjeka prosto dovodi do očaja.

Pored toga, donijeti novi Zakon o radu kojim će se po svemu sudeći drastično smanjiti prava radnika, a prije toga ne donijeti zakonska i funkcionalna rješenja kojim bi se riješili mnogo značajniji uzroci propasti domaće privrede, uzaludan je posao od kojega neće imati koristi ni domaći poslodavci ni radnici!

Nema komentara:

Objavi komentar